Børsen i 100

På mindre enn fem år er det blitt notert 100 nye selskaper på Børsens markedsplasser. I dag ringer CSAM Health i børsbjellen som den 100. nykommeren siden 2016. 

Hovedtyngden av børsnykommerne har debutert på Merkur Market. Siden åpningen av Merkur Market 13. januar 2016, er det blitt notert hele 59 selskaper på denne markedsplassen. 
– Med Merkur Market ønsket vi å åpne børsdørene for flere selskaper. Vi er veldig fornøyd med interessen. Strømmen av nye selskaper vi ser nå er uten sidestykke, sier børsdirektør Øivind Amundsen.

Første steg på Børsen
Merkur Market har også fungert som inngang og første trinn videre til Oslo Axess og hovedlisten Oslo Børs. Siden 2017 har to selskap tatt steget fra Merkur Market til Oslo Børs, mens det har vært tre overføringer til Oslo Axess. Dessuten har en rekke av årets nykommere på Merkur Market annonsert planer om å bli overført til hovedlisten.

Endrer navn til Euronext Growth
I forbindelse med overgangen til Børsens nye handelssystem Optiq den 9. november, skifter Merkur Market navn til Euronext Growth. Da blir Merkur Market en del av Euronext sin pan-europeiske markedsplass for vekstselskaper.
– Dermed får våre selskaper et enda større investorpublikum. Dette vil både selskaper og investorer nyte godt av. Selskapene vil få mulighet til å treffe enda flere investorer, og med flere investorer i handelssystemet vil likviditeten i aksjene øke, fortsetter børsdirektøren.

- Børsen skal være en kilde til kapital
Siden 2016 har Merkur Market-selskapene hentet 15,7 milliarder kroner i frisk kapital gjennom aksjeemisjoner.
Mesteparten av denne kapitalen er reist i 2020: 10,7 milliarder kroner. Inkluderes Oslo Børs og Oslo Axess, har selskapene på Børsen hentet 35 milliarder kroner så langt i år.
– Børsen skal være en kilde til kapital. I år har denne kilden vært rik, fastslår Amundsen.

Travleste noteringsår siden 2007
Hittil i år er det blitt notert 27 nye selskaper på Børsen. Vi må tilbake til før finanskrisen for å finne et år med flere børsnykommere. 24 av årets nykommere er notert på Merkur Market, tre på Oslo Børs.

År

Antall børsnykommere*

2016

17

2017

21

2018

20

2019

15

2020, per 9. oktober

27

Sum, siden 13. januar 2016

100

* Nettotall, det vil si at overføringer fra en markedsplass til en annen ikke er inkludert. I år har det vært to overføringer fra Merkur Market, slik at det til sammen har vært 29 selskaper som har ringt i bjellen på børsbalkongen.

Antall børsnykommere - høyeste antall siden før finanskrisen
Antall selskaper til nye høyder

 

 

Kontakt oss

Geir Harald Aase